Vlooien, teken en andere stekende parasieten

Vlooien

Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten met een afgeplat lichaam. De goed ontwikkelde springpoten geven vlooien de mogelijkheid om op een gastheer te springen. Hoewel een vlo wel in de omgeving kan overleven, hebben ze wel een gastheer nodig voor een bloedmaaltijd. Om bloed te kunnen zuigen, doorboren speciale monddelen van de vlo de huid; speeksel wordt in de wond gespoten om bloedstolling te voorkomen. Dit speeksel bevat allergenen waar honden en katten overgevoelig op kunnen reageren.

Wist u dat vlooien als tussengastheer kunnen fungeren voor de lintworm? Daarom is het belangrijk dat er ook minimaal 4x per jaar ontwormd wordt.

Bestrijding van vlooien
Om de vermeerdering van vlooien te doorbreken, is het van belang de levenscyclus van de vlo te doorbreken. Dit kan door een schakel in die cyclus volledig te doorbreken met een effectief product. Dit is erg belangrijk en hier geldt dan bijna ook altijd dat goedkoop is duurkoop want vlooien maar half bestrijden heeft geen enkele zin. Van belang is ook, voornamelijk voor allergische dieren, dat zij constant beschermd zijn tegen vlooien. Ook andere honden en katten in huis moeten behandeld worden. Want bij de hond komt voor het merendeel de kattenvlo voor. Het beste resultaat wordt gehaald als u het hele jaar door aan vlooienbestrijding doet.

Preventie
Het is erg belangrijk dat u het hele jaar door aan vlooien bestrijding doet. Niet alleen in de zomer maar ook in de winter als de verwarming aan is zijn er vlooien. Alle honden en katten in huis moeten tegelijk behandeld worden, anders heeft het geen zin. Wacht dus niet tot er een vlooienplaag is maar wees er op tijd bij.

Teken
Teken, hun larven en nimfen (onvolwassen stadia) bevinden zich in de natuur op bijvoorbeeld gras of bladeren. Als er een gastheer langskomt laten ze zich hierop vallen. Deze gastheren kunnen mensen zijn maar ook honden, katten, paarden, koeien of knaagdieren. De teek hecht zich vervolgens aan deze gastheer en voed zich met bloed. Deze bloedmaaltijd kan van enkele dagen tot 3 weken duren waarna de teek van de gastheer valt.

Door teken overgebrachte ziektes
Een goede tekenbestrijding is van groot belang omdat teken verschillende ziektes met zich mee kunnen dragen. Doordat de teken zich in de huid vastzetten krijgt uw huisdier jeuk en irritatie. Ook al heeft de teek losgelaten kan er gedurende enige tijd een verdikking en ontsteking van de huid voordoen. Wereldwijd zijn teken ook verantwoordelijk voor het overbrengen van allerlei ziektes. De ziekte van Lyme is in de Benelux de belangrijkste ziekte die door teken wordt overgebracht. Deze ziekt wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor de mens.
In het Middellandse Zee gebied dragen teken nog andere ziektes bij zich, waar voornamelijk een hond erg ziek van kan worden. Een voorbeeld hiervan is Babesiosis, veroorzaakt door een eencellige parasiet. Daarom is zeker ook in het buitenland een goede teken bestrijding erg belangrijk.

Tekenbestrijding
Teken dragen gemiddeld 48 uur na aanhechting deze ziektes via hun speeksel aan de gastheer over. Ziet u een teek op uw huisdier dan moet hij ook zo snel mogelijk verwijderd worden. Doe dit niet met alcohol of boter, hiervan schrikt de teek en is de kans op ziekte overdracht vergroot. Het beste kunt u met een tekentang of pincet met een draaiende beweging de teek verwijderen. Het kopje en de pootjes moeten meekomen anders komt er een ontsteking. Als de teek eenmaal verwijderd is mag het plekje wel ontsmet worden.

Het is natuurlijk het allerbeste als u ervoor kan zorgen dat uw huisdier helemaal geen teken krijgt. Dit kan door een goed teken afwerend en teken dodend middel te gebruiken.