Besmetting met Vossenlintworm bij honden en katten

Het verspreidingsgebied van de vossenlintworm, Echinococcus Multilocularis, in Nederland breidt zicht uit. Deze parasiet is gevaarlijk voor mensen en kan ook honden en katten treffen.

Mensen die eieren van deze parasiet opnemen kunnen alveolaire echinokokkose (AE) ontwikkelen: het ontstaan van blazen in verschillende organen. Hondenbezit is een mogelijke risicofactor. Honden en katten lopen, net als vossen, een besmetting op door het eten van besmette knaagdieren.

Het wordt aangeraden om honden en katten in risicogebieden elke vier weken te ontwormen met een wormmiddel dat praziquantel bevat. Voor Nederland geld dit advies in de risicogebieden Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

Als honden en katten meegaan op vakantie naar risicogebieden in binnen-en buitenland dan dient vermeden te worden dat zij knaagdieren eten. Na terugkomst moet op twee achtereenvolgende dagen met een praziquantel-bevattend wormmiddel worden ontwormd. De eerste twee dagen na het ontwormen mag de ontlasting niet in het milieu komen, maar dient via het huishoudelijk afval (niet GFT!) te worden afgevoerd.

U kunt bij ons Prazitel en Milpro ontwormingstabletten halen, deze bevatten allebei praziquantel.

Voor meer informatie: zie www.rivm.nl/vossenlintworm.