Vaccinatie tegen ziekte van Lyme

VOORKOM DE ZIEKTE VAN LYME BIJ UW HOND!

Ziekte van Lyme is een infectie ziekte die veroorzaakt door spirocheten.
Dit zijn spiraal- vormige bacteriën die in dit geval worden overgedragen door teken (Ixodes Ricinus).  Deze teken zijn met name actief vanaf  het voorjaar tot ver in het najaar.  Ze zijn te vinden bos en- waterrijke omgevingen, ook in uw tuin en bijvoorbeeld het Hemmeland. Let dus goed op!

20% van alle teken in Nederland is besmet met deze bacterie. Indien een hond gebeten wordt door zo’n teek, loopt de hond risico verschijnselen van de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Soms komen de verschijnselen na een week, soms pas na 5 maanden en een enkele keer vertoont de hond geen ziekteverschijnselen.

Symptomen van Lyme bij de hond zijn gewrichtsontsteking(en), koorts en sloomheid. Ook de nieren, het hart en de zenuwen kunnen worden aangetast. Oudere honden, drachtige honden of honden die al een verminderde weerstand hebben door een andere oorzaak zijn extra gevoelig.

Een geïnfecteerde hond moet langdurig antibiotica, de infectie kan echter zelfs met de antibiotica blijven bestaan.

Advies is dan ook uw hond te vaccineren tegen de ziekte van Lyme. De beste periode is het begin van het jaar, voordat het voorjaar begint en de teken actief worden. Daarbij wordt geadviseerd uw hond regelmatig te checken op teken en deze direct te verwijderen.

Door te vaccineren wordt de spirocheet direct gedood in de teek wanneer de teek de hond bijt. Het gevolg is dat minder teken besmet zijn met Lyme. U kan daar zelf dus ook profijt van hebben want mensen kunnen zelf ook geïnfecteerd raken met de ziekte van Lyme door een tekenbeet! Controleer uw lichaam altijd na een boswandeling en verwijder de teken zo snel mogelijk indien u gebeten bent.