Vlooien bestrijding

Er zijn verschillende goede middelen op de markt:

  • Bravecto tablet is een nieuw middel en geeft goede resultaten. De pil werkt 3 maanden tegen teken en vlooien. et voordeel van een tablet is dat deze goed blijft werken als de hond wordt gewassen of gaat zwemmen. Het kan niet worden opgelikt. Uw huisdier mag altijd geaaid worden.
  • Het snelst werkende middel op dit moment is de Comfortis tablet: binnen 30 minuten zijn de meeste vlooien dood. De tablet moet 1x per maand worden ingegeven.

  • U kunt ook kiezen voor pipetjes die verdeeld worden over de rug van de hond of kat, zoals Advantage of Activyl. Voor de meeste pipetten geldt dat de werking 4 weken is. Na de derde week wordt vaak de werking wat trager, waardoor het langer duurt voordat de vlo dood gaat. Het is dus erg belangrijk dat u dit middel echt elke 4 weken toedient. Meestal duurt het 1-2 dagen voordat alle vlooien dood zijn. Een nadeel is dat de hond of kat niet gewassen mag worden 3 dagen vóór en na de behandeling. De werkzame stof moet zich namelijk via het huidvet verspreiden. Als honden veel zwemmen is dit een minder geschikt middel. Het is verstandig om na de toediening van de pipetten de hond en kat een aantal uren niet te aaien.

  • Er bestaan ook pipetten welke werken tegen vlooien, wormen en mijten, zoals Stronghold.

  • De Activyl Tick pipet werkt tegen vlooien en teken.

  • Er is eindelijk weer een goede vlooienband op de markt: de Seresto band. Hij werkt goed tegen vlooien en teken, en de werking houdt 7 à 8 maanden aan. De band geeft de werkzame stof alleen af aan de hond of kat, en niet aan de buitenkant, waardoor hij ook veilig is voor gezinnen met kinderen.