Prostaat problemen bij de reu

FOTO  Daantje nieuwsbriefDaantje is een ongecastreerde Chihuahua reu van 9 jaar oud en kwam afgelopen zomer bij ons op de praktijk omdat hij sinds enkele weken een klein beetje kreupel liep en soms pijn in de buik had.

Bij onderzoek viel op dan Daantje inderdaad last had van zijn buik en zijn lymfeknoopjes in de lies waren opgezet. Er was dus duidelijk iets gaande. Verder voelde we een vergrote prostaat. Om de prostaat beter in beeld te krijgen is er een echo van de buik gemaakt. Daar was een duidelijk vergrote prostaat met een ontsteking te zien.   bph

Zogenaamde ‘goedaardige prostaat vergroting’ (ook wel BPH) ontstaat door testosteron hormoon invloed. Hierdoor wordt de prostaat gestimuleerd en neemt in grootte toe. Soms wordt de prostaat zo groot dat het druk uitoefent op omliggende structuren zoals plasbuis en darmen.

Symtomen kunnen zijn buikpijn, problemen met het poepen of plassen, bloed in de urine en bewegingsstoornissen.

De behandeling bestaat uit drie opties: 1) chemisch castreren door middel van een implantaat, 2) tabletten die de testosteroninvloed op de prostaat remmen of  3) operatief castreren.

Bij Daantje hebben we voor Ypozane tabletten gekozen, een kuur van 7 dagen waarbij de testoseroninvloed wordt geremd gedurende 5 maanden. Soms is dit voldoende maar helaas bij Daantje begon het moeilijke lopen na een half jaar weer op te spelen.

Toen hebben we besloten om Daantje operatief te castreren en zo de testosteronproductie in zijn testikels te stoppen. Sinds de operatie gaat het goed met Daantje. Een vrolijk levendig hondje die nu voorgoed verholpen is van de pijnlijke prostaat.