Vakantie informatie – uw dier mee naar het buitenland

Er zijn een aantal verplichtingen die gelden als uw dier de grens overgaat:vakantie

  •  Voor uitgebreide reisinformatie kunt u het beste ruim van tevoren kijken op de website van de overheid: www.licg.nl of neem contact op met de ambassade van uw vakantieland. Invoereisen kunnen vaak veranderen!
  • Voor alle dieren is een identificatiechip verplicht. Het nummer moet in het Europese Paspoort (blauw-gele boekje) worden vastgelegd.
  • Uw dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze enting moet voor de meeste landen minimaal 3 weken voor vertrek zijn gegeven. Het dier moet zijn gechipt voor de rabiësvaccinatie is gegeven. Het rabiës-vaccin is binnen de EU–landen 3 jaar geldig.
  • Voor niet-EU-landen is vaak een rabiës-titer-bepaling nodig: een bloedtest om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen. Als daarna jaarlijks hervaccinatie plaatsvindt, is dit maar 1 keer nodig. Wel is een gezondheidsverklaring voor vertrek meestal verplicht.
  • Voor sommige landen is een behandeling door tegen vossenlintworm en teken verplicht. Dit moet 1-5 dagen voor het moment van aankomst door een dierenarts worden gedaan en worden afgetekend in het paspoort.

In het buitenland komen gevaarlijke parasieten voor:

  • Bescherm uw dier tegen hartworm en vossenlintworm: geef een paar dagen voor vertrek een Milbemax-tablet of een Advocate-pipet. Herhaal de behandeling op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst nogmaals. Gaat u langer dan 4 weken op vakantie: behandel uw dier dan 1x per maand.
  • De vossenlintworm komt ook voor in Zuid-Limburg en in Oost-Groningen. Heeft u een hond die wel eens knaagdieren vangt, dan is het verstandig om hem 1x per maand te ontwormen met Milbemax.
  • In zuidelijke landen komt de ziekte Leishmania voor: een dodelijke ziekte, welke wordt overgebracht door zandvliegjes. Bescherming hiertegen kan met Activyl Tick-pipetten (1x per 2 weken!). Activyl Tick mag niet aan katten worden gegeven! Ook de Seresto-band heeft een afwerende werking tegen zandvliegjes. De Seresto-band mag u ook bij katten gebruiken.
  • Belangrijk is ook bescherming te bieden tegen teken. U kunt uw hond behandelen met Activyl Tick pipetten of een Seresto vlooien-en tekenband. Activyl Tick mag niet bij katten gebruikt worden, de Seresto band wel.