Dierenpaspoort vanaf 29 december 2014

Vanaf 29 december 2014 zijn nieuwe Europese Verordeningen van kracht m.b.t. het intraverkeer en import uit 3e landen van honden, katten en fretten. Vanaf die datum kan de dierenarts alleen nog EU paspoorten afgeven die aan het model van Verordening 577/2013 voldoen. De KNMvD heeft bij de NVWA een aanvraag ingediend om het nieuwe paspoort te mogen gaan uitgeven. Hier vindt u vragen en antwoorden over het nieuwe dierenpaspoort.

Waarom komt er een nieuw paspoort? paspoort gd

Vanaf 29-12-2014 zijn nieuwe Europese Verordeningen van kracht m.b.t. het intraverkeer en import uit 3e landen van honden, katten en fretten. Vanaf die datum kunt u als dierenarts alleen nog EU paspoorten afgeven die aan het model van Verordening 577/2013 voldoen. Dit nieuwe paspoort is beter bestand tegen fraude.

Wat is er veranderd?

Het nieuwe paspoort is minder fraudegevoelig geworden en inhoudelijk aangepast. In het paspoort zijn een aantal tekstuele wijzigingen doorgevoerd en op iedere bladzijde wordt het unieke serienummer vermeld. De nieuwe paspoorten herkent u aan de serienummers die beginnen 528-NL ipv 528-31.

Kun je de oude boekjes blijven uitgeven als een dier niet reist?

Ja, oude paspoorten mogen, als vaccinatieboekje, worden uitgegeven na 29 december 2014. De belangrijkste EU kenmerken moeten eruit zijn of permanent verborgen worden! Het betreft hier met name de kaft met de gele sterren, Europese unie en paspoort voor gezelschapsdieren/ pet passport. Verder moet uitdrukkelijk vermeld worden, bijvoorbeeld op de binnenkant kaft , dat het document niet geschikt is voor reizen naar het buitenland.

Blijven EU-paspoorten die voor 29 december zijn afgegeven geldig als reisdocument?

Ja, EU-paspoorten die voor 29 december zijn afgegeven blijven geldig als reisdocument mits het dier voor deze datum is geïdentificeerd en dit correct in het paspoort is ingevoerd.

Alle paspoorten zonder identificatie zijn ongeldig en kunnen na 29 december 2014 niet dienen als Europees paspoort.

Een paspoort met identificatie is dus wel geldig, ook als er niet rabies gevaccineerd is. Een eigenaar hoeft immers pas tegen rabies te laten vaccineren als het dier de grens over zal gaan.

Mag het oude paspoort nog als vaccinatieboekje gebruikt worden?

Oude paspoorten kunnen alleen als vaccinatieboekje dienen als de belangrijkste EU kenmerken eruit zijn of permanent verborgen worden! Het betreft hier met name de kaft met de gele sterren, Europese unie en paspoort voor gezelschapsdieren/ pet passport.

Verder moet uitdrukkelijk vermeld worden, bijvoorbeeld op de binnenkant kaft , dat het document niet geschikt is voor reizen naar het buitenland.

Wat doe je met een dier waarvan de eigenaar niet met het dier wil reizen?

Dit dier hoeft geen paspoort, maar daarvan wil je wel de vaccinaties in een net boekje bijhouden.

Fokkers vullen niet de naam van de hond/kat in, dat doet de eigenaar. Hoe zit dat dan met het lamineren van pagina’s?

Fokkers mogen het paspoort niet afgeven. Dierenartsen mogen geen blanco paspoorten aan fokkers verstrekken. Alleen de dierenarts is gerechtigd het paspoort te verstrekken ( en te lamineren).

Wordt de administratie/registratie anders?

Een EU-paspoort mag alleen afgegeven worden als het betreffende dier gechipt is, en dus te identificeren. Het is een officieel identificatiedocument van een dier. Dit geldt dus niet alleen voor de hond, maar ook voor kat, fret, konijn enzovoorts. Er mag nooit een blanco paspoort of paspoort zonder identificatiecode (chipnummer) worden gegeven aan derden.

Mag een puppy de grens over?

Dieren jonger dan 15 weken kunnen Nederland vanaf 29-12-2014 niet meer worden binnengebracht zonder rabiësvaccinatie (en chip en paspoort) voor 15 weken (= 12 weken plus 21 dagen).
Voor de export geldt dat sommige landen net als Nederland, niet tegen rabiës geënte puppies niet (meer) toelaten.

Bron: KNMvD

copyright by Dierenarts Edam