Patiënt van de maand Januari: Bloedoor / Othematoom

Januari 2016

Naam: Mazzel

Aandoening: Bloedoor / Othematoom

Mazzel, een schat van een golden retriever uit Edam had last van zijn oor. Hij klapperde in het rond. Dierenarts Jurgen zag al snel wat het probleem was en Mazzel bleek last van een bloedoor te hebben.

bloedoor 1

Anatomisch schema oor

De oorschelp is opgebouwd uit kraakbeen en bloedvaatjes. Wanneer een hond of kat erg klappert kan een bloedvaatje knappen en vult de oorschelp zich tussen het kraakbeen en de huid met bloed. Gevolg is een vervelend dikke oorschelp.

bloedoor 2

Bloed oor

De symptomen zijn een dikke oorschelp, veel klapperen, scheve kopstand en pijnlijk als je hem over de kop aait. Een oorontsteking kan ten grondslag liggen aan een bloedoor. Tevens kan een bloedoor verward worden met een abces maar dan zijn de dieren vaak heel ziek en hebben koorts.

Je zou er niets aan kunnen doen maar dat is eigenlijk niet wenselijk. Het bloed zal worden opgeruimd door het lichaam maar dit duurt erg lang en uiteindelijk zal er een schrompel- of bloemkool-oor ontstaan. Door bindweefselvorming trekt de oorschelp dan samen, dit is pijnlijk en vernauwd tevens de gehoorgang waardoor oorontstekingen makkelijker ontstaan.

Een andere optie is leeghalen van het oor. We beginnen meestal met aanprikken van het oor, we halen het leeg, injecteren wat corticosteroiden om er voor te zorgen dat de huid en het kraakbeen aan elkaar gaan groeien. Vaak wil deze therapie werken maar toch is er zeker kans op herhaling van het bloedoor. We prikken maximaal drie keer de oorschelp aan, mocht dat niet werken dan houden we nog een optie over en dat is opereren. Uiteindelijk hebben we bij Mazzel ook het oor geopereerd.

Er word een snede gemaakt aan de binnenkant van de oorschelp.

bloed oor 3

Snede aan de binnenkant van het oor

Vervolgens wordt de oorschelp aan de binnenkant leeg gehaald en schoongemaakt en worden het kraakbeen en de huid aan elkaar vast gehecht met heel veel hechtingen.mazzel 1

Hechtingen aan de binnenzijde van het oor

Hechtingen aan de binnenzijde van het oor

bloed oor 4

Hechtingen aan de buitenkant van het oor

De operatie is mooi gelukt en Mazzel herstelt heel goed.