Leptospirose – Ziekte van Weil

Patiënt

Moos, een hele lieve pup van 4 maanden kwam bij ons op het spreekuur met klachten van sloomheid, braken en dunne ontlasting. Moos had geen koorts, maar bij klinisch onderzoek kwamen gele slijmvliezen naar voren en bleek Moos uitgedroogd. Uit bloedonderzoek bleken zijn nieren aangetast. Urine onderzoek op de Leptospirose bacterie heeft uiteindelijk uitsluitsel gegeven: Moos was langer dan 2 weken geleden besmet geraakt met de ziekte van Weil. Moos was net vorige week opgehaald door de nieuwe eigenaren. Zij hadden hem meteen laten vaccineren tegen de ziekte van Weil maar dat bleek dus te vergeefs, Moos was al besmet en vertoonde toen nog geen symptomen. De ent-geschiedenis van daarvoor was onbekend en Moos had dus geen goede bescherming gehad tegen Ziekte van Weil.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door verschillende varianten van de Leptospire-bacterie. Deze bacterie wordt overgedragen door de urine van besmette honden. Met name hondenuitlaat plekken, en (zwem)

Black-Dog-Swimming

water zijn beruchte plekken waar besmetting plaatsvindt. Ook kunnen ratten en muizen de bacterie verder verspreiden. De bacterie dringt het lichaam van de hond binnen door wondjes en slijmvlies. De bacterie kan een heel scala aan klachten veroorzaken, variërend van verminderde eetlust, braken, diarree, nier en lever falen, spiertrillingen en koorts. De hond kan er uiteindelijk aan overlijden.
Iedere hond kan besmet raken met de Leptospire-bacterie. Of de hond ook ziek wordt hangt van meerdere factoren af. Belangrijk is uw hond jaarlijks goed te vaccineren zodat de noodzakelijke weerstand wordt opgebouwd om de kans op ziekte te verminderen.

Preventie

Dus! Vaccineer uw dier jaarlijks tegen de ziekte van Weil én zorg dat u de vaccinatie-geschiedenis van uw hond/pup achterhaalt.

Met Moos gaat het ondertussen weer super!

moos klein