Patiënt van de maand Augustus: Entropion

Dier van de maand

Naam: Diesel

Aandoening: entropion

Diesel is een prachtige, vrolijke Amerikaanse Bulldog reu van 8 jaar oud. Zoals bij het ras hoort met een stevige, brede kop en een stoere uitstraling.

Dier van de maand Diesel EntropionHet afgelopen jaar had Diesel steeds vaker last van zijn ogen: tranen, oogontsteking en zelfs beschadiging van het hoornvlies. Steeds behandelden we de zere ogen, maar steeds kwam het weer terug. En eigenlijk wisten we best waarom: als je goed naar Diesels ogen keek zag je dat de oogleden een klein beetje naar binnen krulden. Zelfs zo erg dat de haren die normaal aan de buiten kant zitten, nu tegen het hoornvlies krasten. Au! Door de irritatie kneep Diesel z'n ogen wat dicht en maakte het zo alleen maar erger: het ooglid krulde nog meer om naar binnen en gaf nog meer irritatie.

Dit kon zo niet doorgaan vonden ook zijn baasjes en dus zat er maar een ding op: plastische chirurgie! Door een klein lapje huid boven Diesels bovenoogleden en onder zijn onderoogleden te verwijderen, krulden de oogleden weer naar buiten en was Diesel eindelijk verlost van dat vervelende gekras.

Inmiddels zijn Diesels ogen mooi geheeld en de hechtingen verwijderd. Hij kijkt weer met een open blik de wereld in!

Tijdens de operatie: een stukje huid boven Diesels linker oog wordt verwijderd, de wondrandjes worden weer aan elkaar gehecht en zo krult het bovenooglid niet meer naar binnen.

Na de operatie: een mooie open blik en geen gekras meer. Van de hechtingen die zijn gebruikt zijn de uiteinden heel lang gelaten zodat ze naar opzij vast gezet kunnen worden. Zo krassen de eindjes van de hechtingen niet in de ogen.Dier van de maand Diesel Entropion2Dier van de maand Diesel Entropion3