Senioren consult in September

User comments

Na een prachtige zomer worden de blaadjes straks weer bruin. Tijd om even een heel speciale categorie dieren in het zonnetje te zetten: onze trouwe viervoeters die, zoals men het soms zo mooi zegt “in de herfst van hun leven” zijn. Omdat er zo veel verschillen zitten tussen de diverse honden en katten rassen is het soms moeilijk om een exacte leeftijd te geven vanaf welke we dieren als “senior” beschouwen.
Als stelregel gebruiken we vaak: katten vanaf 12 jaar zijn senior, heel grote honden (zwaarder dan 40 kilo) noemen we al oud vanaf 7,5 jaar, maar kleine hondjes (lichter dan 10 kg) zijn pas na zo'n 11,5 jaar oud te noemen.
Net als mensen worden dieren dankzij de steeds betere medische zorg en voeding steeds ouder en vooral steeds gezonder oud. Ouderdom op zich is geen ziekte, maar er zijn wel ziekten en aandoeningen die vaker bij oudere dieren voorkomen.

Bij een ouder dier zijn er een aantal aandachtsgebieden waar we bij een jaarlijkse controle extra goed op letten.

Algehele toestand, lichaamsconditie

Juist bij oudere dieren is het belangrijk om goed op een gezond gewicht te blijven letten. Overgewicht is extra belastend voor al wat oudere gewrichten. Ook verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ondergewicht kan juist weer wijzen op onderliggende aandoeningen. Voor oudere dieren zijn speciale voeders ontwikkelt die hen helpen op het juiste gewicht te blijven en de gewrichten ondersteunen.

Gebit

Hoe ouder een dier wordt, hoe groter de kans op gebitsproblemen. Tandsteen en tandplak kunnen zich in kortere of langere tijd vasthechten en zorgen voor onder andere tandvleesontsteking (gingivitis). Dit kan overgaan in parodontitis, waarbij uiteindelijk ook de tanden aangetast raken. Het is belangrijk dit al in een vroeg stadium op te sporen en tandsteen weg te laten halen. Zo raken de tanden en kiezen niet beschadigd en kan uw huisdier tot op hoge leeftijd goed en pijnloos kauwen!

Bewegingsapparaat

Veel dieren krijgen vroeg of laat last van artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is deze term wat misleidend, want er slijt geen bot weg, maar er vormt zich juist extra bot op de plek waar het gewrichtskapsel aan het bot aanhecht. Hierdoor bewegen de botten minder soepel ten opzichte van elkaar. Dit kan gepaard gaan met pijnlijkheid van de gewrichten, vaak vooral te zien als “opstart kreupelheid”. Artrose gaat niet meer weg, maar vaak hebben dieren wel baat bij pijnstilling, ontstekingsremming en een ondersteunend dieet.

Bulten/diktes

Net als bij de mens geldt: hoe ouder een dier, hoe hoger de kans op het ontstaan van tumoren en kanker. Gelukkig is niet iedere bult kwaadaardig. Vaak kunnen we na onderzoek besluiten bultjes weg te halen.

Neurologische problemen

Dieren kunnen net als mensen, last krijgen van dementie. Ineens niet meer de deur naar buiten kunnen vinden om te gaan plassen of wat verdwaasd of verward overkomen zijn verschijnselen hiervan. Ook andere neurologische problemen zoals het “geriatrisch syndroom” waarbij dieren evenwichtsstoornissen hebben komen voor.

Internistische problemen

Tot slot komen echte ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, maar ook nierproblemen vaker voor bij oudere dieren. Ook hierbij geld: hoe eerder het probleem onderkend wordt, hoe eerder een behandeling ingezet kan worden en hoe langer en gelukkiger een dier kan leven.

Ouderdom komt met gebreken, maar gelukkig worden heel veel dieren heel gelukkig oud! We kunnen ze hierbij helpen door eventuele aandoeningen vroegtijdig op te sporen en de dieren te ondersteunen waar mogelijk en noodzakelijk. Wilt u weten hoe het met de gezondheid van uw oudere dier gesteld is? Kom dan eens langs voor een “senioren consult”. Hierbij wordt uw dier nagekeken en wordt er bloed afgenomen om de functie van onder andere de nieren en lever te controleren. Zo zorgen we samen voor een zo fijn mogelijke oude dag van uw huisdier!