Patiënt van de Maand Augustus: Entropion

Naam: Diesel

Aandoening: entropion

Diesel is een prachtige, vrolijke Amerikaanse Bulldog reu van 8 jaar oud. Zoals bij het ras hoort met een stevige, brede kop en een stoere uitstraling.

Dier van de maand Diesel EntropionHet afgelopen jaar had Diesel steeds vaker last van zijn ogen: tranen, oogontsteking en zelfs beschadiging van het hoornvlies. Steeds behandelden we de zere ogen, maar steeds kwam het weer terug. En eigenlijk wisten we best waarom: als je goed naar Diesels ogen keek zag je dat de oogleden een klein beetje naar binnen krulden. Zelfs zo erg dat de haren die normaal aan de buiten kant zitten, nu tegen het hoornvlies krasten. Au! Door de irritatie kneep Diesel z'n ogen wat dicht en maakte het zo alleen maar erger: het ooglid krulde nog meer om naar binnen en gaf nog meer irritatie.

Dit kon zo niet doorgaan vonden ook zijn baasjes en dus zat er maar een ding op: plastische chirurgie! Door een klein lapje huid boven Diesels bovenoogleden en onder zijn onderoogleden te verwijderen, krulden de oogleden weer naar buiten en was Diesel eindelijk verlost van dat vervelende gekras.

Inmiddels zijn Diesels ogen mooi geheeld en de hechtingen verwijderd. Hij kijkt weer met een open blik de wereld in!

Tijdens de operatie: een stukje huid boven Diesels linker oog wordt verwijderd, de wondrandjes worden weer aan elkaar gehecht en zo krult het bovenooglid niet meer naar binnen.

Na de operatie: een mooie open blik en geen gekras meer. Van de hechtingen die zijn gebruikt zijn de uiteinden heel lang gelaten zodat ze naar opzij vast gezet kunnen worden. Zo krassen de eindjes van de hechtingen niet in de ogen.Dier van de maand Diesel Entropion2Dier van de maand Diesel Entropion3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari 2016

Naam: Mazzel

Aandoening: Bloedoor / Othematoom

Mazzel, een schat van een golden retriever uit Edam had last van zijn oor. Hij klapperde in het rond. Dierenarts Jurgen zag al snel wat het probleem was en Mazzel bleek last van een bloedoor te hebben.

bloedoor 1

Anatomisch schema oor

De oorschelp is opgebouwd uit kraakbeen en bloedvaatjes. Wanneer een hond of kat erg klappert kan een bloedvaatje knappen en vult de oorschelp zich tussen het kraakbeen en de huid met bloed. Gevolg is een vervelend dikke oorschelp.

bloedoor 2

Bloed oor

De symptomen zijn een dikke oorschelp, veel klapperen, scheve kopstand en pijnlijk als je hem over de kop aait. Een oorontsteking kan ten grondslag liggen aan een bloedoor. Tevens kan een bloedoor verward worden met een abces maar dan zijn de dieren vaak heel ziek en hebben koorts.

Je zou er niets aan kunnen doen maar dat is eigenlijk niet wenselijk. Het bloed zal worden opgeruimd door het lichaam maar dit duurt erg lang en uiteindelijk zal er een schrompel- of bloemkool-oor ontstaan. Door bindweefselvorming trekt de oorschelp dan samen, dit is pijnlijk en vernauwd tevens de gehoorgang waardoor oorontstekingen makkelijker ontstaan.

Een andere optie is leeghalen van het oor. We beginnen meestal met aanprikken van het oor, we halen het leeg, injecteren wat corticosteroiden om er voor te zorgen dat de huid en het kraakbeen aan elkaar gaan groeien. Vaak wil deze therapie werken maar toch is er zeker kans op herhaling van het bloedoor. We prikken maximaal drie keer de oorschelp aan, mocht dat niet werken dan houden we nog een optie over en dat is opereren. Uiteindelijk hebben we bij Mazzel ook het oor geopereerd.

Er word een snede gemaakt aan de binnenkant van de oorschelp.

bloed oor 3

Snede aan de binnenkant van het oor

Vervolgens wordt de oorschelp aan de binnenkant leeg gehaald en schoongemaakt en worden het kraakbeen en de huid aan elkaar vast gehecht met heel veel hechtingen.mazzel 1

Hechtingen aan de binnenzijde van het oor

Hechtingen aan de binnenzijde van het oor

bloed oor 4

Hechtingen aan de buitenkant van het oor

De operatie is mooi gelukt en Mazzel herstelt heel goed.

 

 

 

 

 

 

November 2015

Naam: Bolletje

Aandoening: Cherry Eye / Kersenoog

Bolletje, een enorme grote Mastino Napoletano  van 1 jaar en 80 kilo (!) kwam bij ons voor zijn castratie en een de operatie van een Cherry Eye. grootte van Bolletje

bolletje bewerkt

Een Cherry Eye is letterlijk vertaald een ‘kersenoog’. We noemen een oog een Chery Eye als er een rode goed omschreven zwelling van slijmvlies uit de binnenste ooghoek puilt (het kan bij één oog of beide ogen voorkomen). Deze zwelling is een gezwollen traanklier die door de zwelling uit het derde ooglid naar buiten puilt (zie afbeelding). cherry eye foto
De aandoening is relatief veel voorkomend en zien we met name zien bij jonge Dog-achtige honden. Meestal is de aandoening beiderzijds. De Cherry Eye kan in eerste instantie verdwijnen, echter deze komt soms vanzelf weer terug en kan dan voor altijd aanwezig blijven. Behalve dat het er raar uitziet, is het ook een oncomfortabel gevoel voor de hond en is deze slijmvliesbult extra gevoelig voor infecties.
Cherry Eye OK BolletjeAfgelopen week kwam onze grote vriend Bolletje (Mastino Napoletano) voor de operatie van zijn Cherry Eye. Bolletje weegt 80 kg, maar dat mocht een operatie niet in de weg staan.
We hebben aan twee zijdes van de zwelling een snede gemaakt waardoor een soort pocket om de klier ontstaat. Hier werd de traanklier dan ingevouwen, waardoor deze niet meer zichtbaar werd. De gemaakte snedes zijn daarna aan elkaar gehecht. De traanklier zelf is behouden, wat belangrijk is voor de functie van de traanproductie.
We hopen dat Bolletje zijn oog het voor hele lange tijd goed houdt, soms kan er namelijk na de operatie een terug keer van de Cherry Eye zijn. De oogleden zijn op de foto nog flink gezwollen. Nu gaat alles super met Bolletje en zien zijn ogen er weer normaal uit.

Juli 2015

Naam: Froy

Diersoort: Hond

Aandoening: Patella luxatie

Froy uit Edam, een schattige dwergschnauzer van 4 jaar oud was na het spelen plots kreupel. Hij kon zijn achterpootje niet meer belasten.

Bij het onderzoek van het pootje leek de knie niet erg stabiel. De patella (ook wel knieschijf) kon teveel worden bewogen. Hierdoor was het kniegewricht niet stabiel en kon Froy niet goed op zijn pootje staan. Normaal gesproken ligt de knieschijf in een gootje, maar bij Froy was dit gootje te ondiep, waardoor de knieschijf te makkelijk kon verplaatsen.

patella luxatie

Na dit onderzoek heeft de dierenarts een afspraak gemaakt bij de orthopeed voor een operatie, waarbij de knieschijf terug op zijn plaats is gezet. De groef is chirurgisch verdiept en de plaats waar de kniepees vastzit op het scheenbeen is verplaatst zodat de pees strakker staat.

De kosten voor zo'n specialistische operatie zijn rond de 800,- euro.

Nu 2 weken na de operatie gaat het alweer een stuk beter met Froy. Hij belast zijn pootje heel voorzichtig en kan er al meer mee doen dan voor de operatie. Strikte (bench)rust van 6 weken is aanbevolen om een optimaal resultaat te behalen.

We wensen Froy heel veel succes en sterkte met het herstellen!

20150724_191003