Voortplanting hond

van dekking naar pups

Zwangerschap en geboorte bij de hond

Of het nu een nauwkeurig geplande dekking was of een ongelukje: om een succesvolle dekking te hebben moet er een zogenaamde ‘koppeling’ plaatsvinden. De teef en de reu moeten ‘bil-aan-bil’ letterlijk vast hebben gezeten wil de reu ejaculeren.
Na ongeveer 9 weken worden de pups geboren. Die negen weken (63 dagen) is een gemiddelde, de draagtijd kan tussen de 59 en de 67 dagen liggen. Bovendien dragen teefjes met veel pups vaak korter, en zijn ze in verwachting van maar 1 of 2 pups, dan duurt de dracht vaak langer.

Om te weten of uw teef écht drachtig is, zijn er een aantal mogelijkheden. Aan alleen het gedrag kunt u dit niet aflezen. Het komt vaak voor dat honden “schijndrachtig” worden. Ze gaan dan alle gedragingen vertonen die een drachtige hond ook vertoond: een nest bouwen van kleedjes of wat maar voor handen is, met knuffels slepen alsof het pups zijn en de melkklierpakketten kunnen opzwellen en zelfs melk gaan produceren. En dat allemaal terwijl de hond helemaal niet drachtig is! Soms kunnen teven hier echt last van hebben en dan is het ook de moeite waard om langs te komen. Er zijn verschillende behandelingen om schijndracht tegen te gaan.

Maar goed, hoe nu te weten of uw hond écht in verwachting is?

  • Rond dag 30 na de dekking kunnen we de zogenaamde “vruchtkamers” in de buik van de teef voelen. Elke pup zit in zijn eigen “ballonnetje” in de baarmoeder en rond deze tijd in de dracht kun je die ballonnetjes vaak voelen.
  • Tussen dag 25 en 30 kunnen we met behulp van echografie kijken of uw hond zwanger is. Er kan dan ook een inschatting gemaakt worden hoeveel pups er aanwezig zijn.
  • Na ruim 6 weken dracht hebben de skeletjes van de pups zich gevormd en kan een röntgenfoto ons niet alleen vertellen dát uw hond drachtig is, maar ook hoeveel pups er zijn. Wel zo handig om tijdens de bevalling zeker te weten hoeveel pups u nog moet verwachten! We maken de röntgenfoto vanaf dag 45, dan is het goed te zien.
echo afbeeldingen

Echobeelden dracht

Voorzorgsmaatregelen

Nu u weet dat uw hond drachtig is moet u een aantal maatregelen gaan treffen. Allereerst: een flink kruis in uw agenda voor toch wel de eerste 8 weken na de geboorte van de pups. Een nest puppy's kost veel tijd en energie van u als eigenaar. Na 8 weken mogen de pups naar hun nieuwe eigenaar.

Vervolgens moet u op zoek naar een plaats waar de teef kan bevallen. Hiervoor is bijvoorbeeld een “werpkist” geschikt. Dit moet een ruimte (bijvoorbeeld een kist) zijn waar de teef en haar pups makkelijk in passen. box pups anneDe drempel moet zo laag zijn dat de teef er makkelijk uit kan en de pups er nog niet uit kunnen. Vaak hebben dergelijke kisten ook ronde stangen aan de binnenkant die er voor zorgen dat de teef de pups niet per ongeluk plat kan drukken. De teef gaat dan tegen de stang aan liggen en niet op de pup. Dergelijke kisten kunt u zelf maken, kopen of zelfs huren.

Het is belangrijk dat u de werpkist al een aantal weken voor de bevalling in huis hebt en op zijn plek zet. Zo kan u hond er aan wennen. Een geschikte plek voor een werpkist is een rustige, tochtvrije en niet te koude plaats in huis waar uw hond zich op haar gemak voelt. Uw hond zal graag een echt “nest” willen maken in de werpkist als het zo ver is. Dit kan met bijvoorbeeld kranten of dekentjes. Denk er aan dat zo'n kist vaak verschoont moet worden. Als de pups er eenmaal zijn moeten ze het warm genoeg hebben, een ideale temperatuur is 25 graden. Een warmte lamp en/of een paar kruiken kunnen er voor zorgen dat de pups het lekker warm hebben en de teef het niet té warm heeft.

De bevalling zelf

Het gaat beginnen! Misschien merkt u de dag van tevoren al gedragsveranderingen bij uw teef. Ze is erg aanhankelijk, onrustig of begint een nest te bouwen of een hol te graven. Soms likken teven veel aan hun achterste. Deze fase noemen we de “voorbereidingsfase”.

De volgende fase is de “ontsluitingsfase”. Gedurende deze periode heeft de hond al weeën. Uw hond heeft nu minder trek dan normaal en moet vaker plassen en poepen. De ontlasting kan ook wat dunner worden. Zorg er dus voor dat uw hond vaak naar buiten kan gedurende deze uren. Opvallend is dat de lichaamstemperatuur tijdens deze fase zo'n 1 á 2 graden daalt. Als u uw hond vanaf dag 55 na de dekking twee maal daags temperatuurt, kunt u de temperatuurdaling detecteren en het moment van de bevalling zo beter voorspellen. Het duurt vanaf de temperatuur daling nog 12 tot 24 uur voordat de pups geboren worden. (De normale temperatuur van de hond is tussen de 38 en 39 graden.)

Als de baarmoedermond door de weeën genoeg is opgerekt en de eerste pup in de bekkenholte ligt begint de volgende fase: de “uitdrijvingsfase”. Nu gaat het echt gebeuren! De teef gaat mee persen met de weeën. De ademhaling van de teef gaat sneller en soms kan ze ook gaan braken. Vaak liggen teven tijdens het persen, maar soms zitten ze ook gehurkt of blijven ze staan. Op de eerste pup wordt vaak langer geperst dan op de volgende pups, soms wel enkele uren. Zodra de vruchtblaas te zien is, mag ze maximaal 1 uur persen.

En dan: wordt de eerste pup geboren. Vaak zitten de vliezen er bij de geboorte nog om heen. Een ervaren teef trekt de vliezen meestal kapot en likt de pup schoon. Ook bijt ze de navelstreng door. Soms doen, met name jonge teven, dit echter niet en dan moet u het doen. U verwijdert de vliezen en verwijdert het slijm uit het bekje en neus van de pup. De navelstreng kunt u het best op 2-3 cm van de buik van de pup afbinden met flosdraad of een klemmetje. Daarna knipt u de navelstreng door aan de kant van de nageboorte en kijkt u of er geen bloed meer uit de navelstreng van de pup komt. Pfew! De eerste pup is er!

Als er nog meer pups aanwezig zijn kan het soms even duren voordat de volgende geboren wordt, dat is heel normaal. Gemiddeld zit er wel zo'n 45 minuten tussen de geboorte van de pups als de moeder veel perst. Dit kan zelfs oplopen tot 2 uur, maar dan wel bij een teef die niet veel perst, of zelfs even een dutje doet. Perst uw teef langer dan 45 minuten en komt er niets? Of duurt het langer dan 2 uur bij een niet of weinig persende teef? Dan kan er iets mis zijn en moet u de dierenarts bellen.

 Na de geboorte van elke pup wordt er een nageboorte uitgedreven. Uw hond zal die vaak snel opeten, dus let goed op! Het is normaal dat uw teef de nageboortes op eet, maar laat haar er niet meer dan 5 opeten, daar kan ze diarree van krijgen. Het is belangrijk dat er even veel nageboortes als pups naar buiten komen. Als er een nageboorte achterblijft kan uw hond hier erg ziek van worden. Probeer ze dus goed te tellen.

Rondom de hele bevalling is het belangrijk dat de omgeving van de hond rustig en vertrouwd is. De meeste honden zoeken veel steun bij hun eigenaar en er zijn zelfs honden waarbij de bevalling stopt of vertraagd als de eigenaar weg gaat. Om het verloop van de bevalling goed in de gaten te houden is het erg handig om op te schrijven op welk tijdstip elke pup geboren wordt en of u ook een nageboorte heeft gezien. In geval van twijfel kunt u dan met behulp van deze informatie goed met de dierenarts overleggen of ingrijpen noodzakelijk is.

Na de bevalling

Uw teef is natuurlijk moe na de bevalling en zal veel slapen. Ze hoort echter de pups wel goed te verzorgen. Vaak eet de teef de eerste dag na de bevalling minder en wil ze niet uit de werpkist komen om te eten. Biedt haar daarom wat voer aan in de werpkist. Laat haar kort uit. De ontlasting kan de eerste dagen wat dunner zijn dan normaal door het eten van de nageboorten, maar dit moet na een aantal dagen weer normaal worden.

Het is verstandig de melkklieren van de teef te controleren. Deze mogen niet rood, warm en pijnlijk zijn maar moeten soepel aan voelen. Is dit niet zo dan kunnen ze ontstoken zijn en moet u de dierenarts waarschuwen.

Er zal nog geruime tijd uitvloeiing uit de vagina van de teef komen. In de eerste dagen is dit groen gekleurd, daarna verkleurd het naar rood. Na 8 á 14 dagen wordt de uitvloeiing steeds lichter van kleur en slijmeriger. Na drie weken moet het gestopt zijn, al kan er soms bij het plassen nog wat te zien zijn. Dit is normaal.

Wanneer moet u een dierenarts raadplegen? (óók 's nachts en in het weekend!)

  • Als de dracht meer dan 67 dagen duurt, of de bevalling vroeger dan op dag 59 na de dekking optreedt.
  • Als er binnen 1 uur na het verschijnen van de eerste vruchtblaas geen pup geboren is.
  • Als de teef al een uur of twee zwak of niet perst, maar er is geen pup zichtbaar.
  • Als de teef al 45 minuten perst, maar er komt niets.
  • Als er minder nageboortes naar buiten zijn gekomen als er pups geboren zijn.
  • Als uw teef ziek of zwak oogt (wat braken en diarree zijn dus normaal), plotseling erg sloom of juist paniekerig lijkt.
  • Als er stinkende uitvloeiing of grote hoeveelheden bloed uit de vagina komt.

Na het lezen van dit stukje weet u hopelijk wat meer over de dracht en geboorte van de hond. Als u vragen heeft mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen, we helpen u graag!