Mest onderzoek

Vanaf heden kunt u bij dierenartspraktijk Edam terecht voor het mestonderzoek voor uw paard.

Wanneer u de mest van uw paard inlevert op de praktijk, wordt deze mest onderzocht op wormeieren. U krijgt het resultaat mee naar huis en het wordt met u besproken. Aan de hand hiervan wordt een ontwormadvies opgesteld (welke ontworming, wanneer, hoe vaak en ontwormmanagement).

Het belang van mest- onderzoek en gericht ontwormen

Wanneer mest onderzoek wordt uitgevoerd kunnen we de gevonden worm- eieren gericht bestrijden. Als er geen wormeieren in de mest gevonden worden dan hoeft er dus niet ontwormd te worden! Belangrijk is de term resistentie: als er te vaak ontwormd wordt, zullen wormen ongevoelig worden voor het middel waarmee ontwormd is. Deze ongevoelige wormen kunnen zich dan gewoon voortplanten. Met mest onderzoek en een juist ontwormingsbeleid verminderen we de resistentie.

De voordelen:

Indien in Edam geleverd vóór 10 uur ’s ochtends de mest gebracht is de zelfde dag uitslag. Op één van de andere locaties een dag later uitslag;
de mest mag in een zakje – of een bakje op de praktijk te halen – op de praktijk in Edam worden afgeleverd; advies op maat over de ontworming van uw dier én de ontworming kan op de praktijk of op locatie worden uitgegeven;
persoonlijk contact;

U kunt ook de mest laten ophalen. Voor één paard kost dit 40,00 euro. Per paard gaat er 2,50 euro af met een minimum van 27,50 euro;
Ontworm en management advies voor de hele stal.

Kosten

Een mestonderzoek kost bij ons 18,50 euro per mestmonster.

De standaard- ontworming voor begin april kost nu 12,50 voor pony en 15,- voor een paard.

Mestmonsters ophalen kost 40,00 euro. Indien u meerdere monsters heeft gaat er per monster 2,50 euro van de voorrijdkosten af met een minimum van 27,50 euro.

Schrijf u hier in voor de informatie mail en we houden u op de hoogte over het moment van ontwormen en mestonderzoek.

Spoelwormen

Paarden die het meest getroffen worden zijn de jongere dieren tot 2 jaar. Verschijnselen worden veroorzaakt door de larven in de longen en door de wormen in de darmen:

  • Hoesten, snot, neusuitvloeiing, versnelde ademhaling
  • Diarree en koliek door verstopping
  • Algemene klachten zoals verminderde eetlust en sloomheid.

Diagnose:

De diagnose spoelworm infectie is te stellen op basis van de klinische verschijnselen, mestonderzoek, de geschiedenis van het paard en met endoscopie en daarbij een spoeling van de longen.

Behandeling:

De behandeling van de spoelworm bestaat uit meerdere facetten:

  • Behandelen van de wormen zelf
  • Behandelen van de longproblemen
  • Behandelen van de koliek verschijnselen.

De klachten en daarbij de behandeling kunnen lang (6 maanden) aanhouden. Episodes van koliek gaan hier mee gepaard. Goede monitoring van paard (longen & koliek) en mest is hierom van groot belang.