Echografie

Met behulp van een mobiele echo kunnen wij op de praktijk en zelfs bij u thuis of op stal echo's maken.

Wat is echografie?

Met behulp van ultrasone geluidsgolven kan er een beeld gemaakt worden van bepaalde weefsels en structuren. Via een scherm zijn de verschillende organen zichtbaar en kan de dierenarts eventuele afwijkingen opsporen.

bult - net gevorm hematoom

Net gevormd hematoom (bloeduitstorting)

Verschillende organen zoals hart, lever, milt, darmen, nieren en blaas kunnen worden beoordeeld. Tevens kunnen we onder echobegeleiding biopten nemen van verschillende organen of de blaas aanprikken om urine te onderzoeken.

lever-milt - kopie

Lever en milt van een hond

Naast dat de echo dient als aanvullend onderzoek bij zieke dieren kunnen we de echo ook gebruiken om te kijken of dieren drachtig zijn. Het exacte aantal tellen blijkt altijd moeilijk!

dracht foto - kopie

dracht foto 2 - kopie

Hoe gaat het maken van een echo in zijn werk?

Vooraf aan de echo is het aan te raden om uw huisdier 6 uur niet te laten eten, omdat voeding vaak het beeld verstoord. Verder raden wij aan om uw hond niet te laten plassen vlak voor de echo zodat de blaas vol urine zit.
Een echo maken is niet pijnlijk en kan bij een wakker dier worden uitgevoerd tenzij het dier erg onrustig wordt. De buik wordt geschoren voor een duidelijker beeld en het dier wordt op zijn rug gelegd. U mag er altijd bij zijn tenzij we merken dat uw huisdier daar wat zenuwachtig van wordt. De echo duurt ongeveer een half uur. De dierenarts kan u uitleggen wat ze ziet en na de echo wordt vaak een behandelplan ingesteld.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 0299 748 071