Castratie en sterilisatie hond



INFORMATIEFOLDER
CASTRATIE &
STERILISATIE HOND
(CHEMISCH) CASTREREN
VAN DE REU
Het castreren van de reu is niet de standaard, maar kan worden uitgevoerd vanaf 6 maanden. Of de castratie moet worden uitgevoerd en op welke leeftijd, is individu afhankelijk. Het wordt onder andere aangeraden bij ongewenst gedrag. Echter, indien het ongewenste gedrag niet testosteron gerelateerd is, zal castreren niet het gewenste effect hebben en mogelijk leiden tot een toename van het ongewenste gedrag.
Bij ongewenst gedrag kan het zodoende wenselijk zijn (eerst) een chemische castratie uit te voeren. Er wordt dan een klein hormoonimplantaat onder de huid gebracht waardoor de testosteron productie wordt geremd. De hond wordt hierdoor tijdelijk onvruchtbaar (zes of twaalf maanden, afhankelijk van het implantaat). De werkzaamheid en duur kunnen per reu verschillen.
Indien de chemische castratie niet het beoogde effect heeft, hoeft er waarschijnlijk geen chirurgische castratie plaats te vinden. Indien de chemische castratie wel het beoogde effect heeft, kan een chirurgische castratie worden overwogen. Het hormoon testosteron wordt dan (blijvend) niet meer geproduceerd. Hierbij worden de testikels, middels een snede voor het scrotum (balzak), verwijderd.
Specifieke medische problemen, waaronder bijvoorbeeld een terugkerende
voorhuidontsteking, kunnen ook een reden zijn om een reu te castreren. Naast mogelijke voordelen, zijn er ook mogelijke nadelen van een castratie. Zo is er een grotere kans op gewichtstoename, vachtverandering en de vorming van prostaat tumoren.

Bij de castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd. Indien besloten wordt tot castratie, kan deze het best uitgevoerd worden drie maanden na de (eerste) loopsheid. De baarmoeder is op dat moment niet tot nauwelijks doorbloed. De beste leeftijd om de teef te castreren kan per ras nog verschillen.
Het castreren voorkomt loopsheid, ongewenste dracht en de ontwikkeling van schijndracht. Daarnaast loopt een intacte (niet gecastreerde) teef het risico op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking (pyometra), vorming van melkkliertumoren en het ontwikkelen van diabetes.
Mogelijke nadelen van castratie daarentegen zijn gewichtstoename, vachtverandering en incontinentie op latere leeftijd.