Een nieuwe pup
INFORMATIEFOLDER
EEN NIEUWE
PUP
EEN NIEUWE VIERVOETER IN HUIS. VAN HARTE GEFELICITEERD!
De komende periode zal er ongetwijfeld veel geknuffeld worden. Ook bezoekjes aan de dierenarts zullen op de planning staan. Zo zal de pup lichamelijk worden onderzocht om te kijken of hij/zij gezond is, wordt uw pup gevaccineerd tegen de meest belangrijke hondenziektes en krijgt u informatie over o.a. ontworming en ontvlooiing.
In deze folder staan de belangrijkste onderwerpen beschreven, zodat u thuis alles nog rustig na kunt lezen.
Heel veel plezier met uw pup en we verwelkomen jullie graag samen bij ons in de praktijk!
CHIPPEN
Alle honden in Nederland moeten verplicht een chip hebben. De chip bevat een nummer, waarmee de hond aan uw adres en telefoongegevens kan worden gekoppeld. Mocht uw hond weglopen, kan er snel worden gekeken wie de eigenaar is en waar de hond woont.
Het is belangrijk dat u de chip aanmeldt. Dit kan onder andere op de website van het NDG.
Wilt u controleren of uw hond goed geregistreerd staat? Check www.chipnummer.nl.
VACCINATIES
De eerste vaccinatie heeft uw pup gehad op 6 weken leeftijd bij de fokker. Op 9 en 12 weken leeftijd moet deze vaccinatie worden geboosterd en uitgebreid.
Tijdens het vaccinatieconsult zal uw pup ook uitgebreid door ons worden onderzocht. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het gebit, de oren, het hart en aanwezigheid van beide testikels in het geval van een reu.
Ziektes waartegen we vaccineren zijn hondenziekte, leverziekte, parvovirus, ziekte van Weil en kennelhoest. Bij eventuele reizen naar het buitenland is ook een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht.
Het vaccinatieschema is als volgt:
-
6 weken: puppy DP (hondenziekte en parvovirus)
-
9 weken: Lepto + Parvo-C + (evt) KC (ziekte van Weil, parvovirus en kennelhoest)
-
12 weken: L + DHP + KC + (evt) Rabiës (Ziekte van Weil, hondenziekte, leverziekte, parvovirus, kennelhoest en hondsdolheid)
WANDELEN
Een vuistregel is dat een pup 5 minuten, per maand leeftijd, achter elkaar mag wandelen zolang hij/zij in de groei is. Dit is bij grotere rassen langer van toepassing dan bij kleinere rassen. Uw pup kan anders mogelijk te vroeg teveel belast worden, met het risico op onder andere blessures en heup- en gewrichtsproblemen. Het vaak naar buiten gaan om te plassen en poepen wordt hier niet in meegerekend.
GROEI- EN
GEBITSCONTROLE
Op 5-6 maanden leeftijd krijgt u van ons een oproep voor een groei- en gebitscontrole. We zullen controleren of het gebit goed is gewisseld en zullen bespreken hoe het met uw pup gaat.
ONTWORMEN EN
ONTVLOOIEN
Reeds in de baarmoeder kan uw pup geïnfecteerd zijn met wormen. Ook na de geboorte zijn puppy’s extra vatbaar om besmet te raken. Zodoende moeten puppy’s in het begin frequenter worden ontwormd dan volwassen honden.
Het ontwormingsschema is als volgt:
-
op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd
-
vanaf 8 weken leeftijd elke maand tot de leeftijd van 6 maanden
-
vanaf 6 maanden 4 keer per jaar