De meest voorkomende oogaandoeningen bij het paard zijn:
Conjunctivitis zien we veelal in periodes waar veel vliegen aanwezig zijn. Zand en wind kunnen ook mogelijke veroorzakers van conjunctivitis zijn. Bij conjunctivitis is het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden ontstoken en kan zodoende rood en gezwollen zijn. Vaak is er ook een traanstreep zichtbaar.
Bij een corneadefect is het hoornvlies beschadigd. Deze beschadiging kan zowel oppervlakkig als diep zijn. Het oog is acuut pijnlijk, waardoor het paard het oog zal dichtknijpen. Daarnaast zien we vaak een blauwwitte verkleuring van het hoornvlies door een andere breking van het licht. Om het defect aan te tonen zal de kleurstof fluorescine in het oog gedruppeld worden, waarbij het eventueel aanwezige defect felgroen zal aankleuren.
Bij maanblindheid (uveitis) is de uvea (geheel van iris, corpus ciliare en vaatvlies) ontstoken. Het oog is acuut pijnlijk, waardoor het paard het oog zal dichtknijpen. De pupil is vernauwd, de pupilreflex is afwezig en de voorste oogkamer toont vertroebeling door de vorming van ontstekingsweefsel in het oog. Maanblindheid kan herhaaldelijk voorkomen en bij elke ‘aanval’ kan het paard schade aan het oog oplopen en kan dit mogelijk tot een vermindering van het gezichtsvermogen leiden.
Minder vaak voorkomende oogaandoeningen bij het paard zijn: