West Nijl Virus geconstateerd in Nederland
Op 16 september heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Utrecht een grasmus positief getest is op het westnijlvirus. De grasmus is een broedvogel in Nederland. Grasmussen arriveren in april en vertrekken in de nazomer weer naar Afrika. Het is zeer waarschijnlijk dat deze mus het virus in Nederland heeft opgelopen. Het is de eerste keer dat dit virus in Nederland is gevonden.
Het westnijlvirus komt voor bij vogels en wordt overgebracht via geïnfecteerde muggen (de muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels: vooral kraaien blijken erg gevoelig). Daarna kan verspreiding plaatsvinden naar andere vogels en bijvoorbeeld naar het paard of naar de mens. Er vindt in principe geen overdracht van paard naar paard of van paard naar mens plaats.
Bij de meeste paarden verloopt een infectie symptoomloos. Ongeveer 10% van de paarden kan echter neurologische symptomen krijgen, die kunnen variëren van milde klachten tot volledige verlamming. Als eerste symptoom wordt vaak koorts in combinatie met sloomheid en niet willen eten gezien.
Bij verdenking op westnijlvirus is de dierenarts verplicht dit te melden bij de NVWA.
Er is geen gerichte behandeling mogelijk.
Het is zodoende van belang de paarden te beschermen tegen muggenbeten. Daarnaast kan er gevaccineerd worden tegen het westnijlvirus.
Voor meer informatie over het westnijlvirus of de mogelijkheden voor vaccinatie, kunt u contact opnemen met een van onze dierenartsen.