Tandheelkunde
Een goed functionerend gebit is van groot belang voor het goed algemeen functioneren van uw paard. Paarden hebben een gebit waarin zich zogeheten hypsodonte tanden bevinden. Bij de geboorte van het veulen zijn er al enorm lange snijtanden en kiezen aangelegd, welke steeds verder uit de tandkas groeien. Dit is handig voor het paard, aangezien het paard een herbivoor (planteneter) is. Hierdoor besteedt een paard relatief veel tijd, ruim 15 uur per dag, aan het malen van hooi en andere vezelrijke producten. Hierbij vindt de nodige slijtage van de kiezen plaats.
Deze slijtage verloopt niet altijd gelijkmatig. Zo kunnen er problemen met de slijtage optreden tijdens het wisselen van het melkgebit, maar kunnen er ook problemen ontstaan omdat wij onze paarden ‘fijner’ ruwvoer geven en meer krachtvoer. Doordat paarden hierdoor minder hoeven te malen, kunnen kiezen verkeerd gaan groeien of afslijten en kunnen er haken, scherpe punten en richels kunnen ontstaan. Dit staat de natuurlijke maalfunctie van het gebit in de weg, waardoor gebitsproblemen zich kunnen openbaren.
Problemen die u zouden kunnen opvallen zijn: vermageren, proppen maken van ruwvoer, krachtvoer morsen, voerophoping in de wang, hoofdschudden of kantelen, problemen met nageeflijkheid, tong uit de mond, stinken uit neus/mond, neusuitvloeiing, slecht verteerde mest en abnormale zwelling op de kaak.
In deze gevallen is het altijd noodzakelijk dat er door een goed opgeleide paardentandarts gekeken wordt naar het gebit van uw paard. Vaak treffen we hier scherpe punten, doppen, haken, richels, wolfskiezen, EOTRH, een golfgebit of een gefractureerde kies aan. In sommige gevallen zal het noodzakelijk zijn een röntgenfoto te vervaardigen voor verdere diagnostiek. De praktijk beschikt over mobiele röntgenapparatuur en maakt het mogelijk om op locatie deze röntgenfoto’s te vervaardigen.
Een goede gebitsbehandeling kan in principe alleen elektrisch en onder sedatie worden uitgevoerd, waarbij het paard rustig blijft staan en de onderkaak goed ontspant. Dit laatste is belangrijk, zodat aan het eind van de behandeling gecheckt kan worden of het gebit goed op elkaar past. Dit noemen we balanceren. Niet gesedeerde paarden zullen de onderkaak niet ontspannen, waardoor het checken van het werk niet mogelijk is. Daarnaast zorgt de sedatie ervoor dat het paard rustig staat, waardoor de behandeling zo vlot mogelijk kan verlopen. Fijn voor zowel het paard als de tandarts.
Omdat voorkomen beter is dan genezen raden wij aan om het gebit van uw paard ieder jaar te laten controleren en indien nodig te balanceren.